diumenge, 24 de juliol del 2022

L'estranya desaparició d'Esme Lennox de Maggie O'Farrell

 

En segons quins moments de la història una nena, una noia, una dona no pot destacar ni semblar diferent. Aquest és el punt de partida d’aquesta història i d’aquí se’n desprendran les seves conseqüències.

Narrada amb diferents veus, jugant contínuament entre el passat i el present l’autora aconsegueix atrapar-te indefectiblement en un relat dolç i elegant. O’Farrell no jutja, només exposa situacions, sentiments. Ja serà el lector o lectora qui ho faci.

Poques vegades he vist que en una novel·la funcioni prou bé la tècnica de “Confondre el lector”. Si ja sabeu, allò que fan Irene Solà i Eva Baltasar, d’explicar coses com si els lectors ja sabéssim de què va, que  a mi personalment em deixa aquell regust de no entendre res, però que ja ho entendré més endavant, però que quan hagi de trobar el tros que m’ho aclareixi, llavors ja no recordaré què era el que no entenia. No sé si m’enteneu...

Però Maggie O’Farrell s’ha lliurat a aquesta tècnica de manera magistral. Sovintegen els paràgrafs curts, inconnexos que comencen i acaben en punts suspensius i que són com pinzellades aleatòries en el relat d’una de les protagonistes.  També ens trobem amb allò de passar del present al passat sense avisar.

En definitiva, un relat preciós.

diumenge, 17 de juliol del 2022

En braços del pare d'Àlvar Masllorens

 

Aquest llibre el vaig acabar ja fa dies. Una història escrita en primera persona per un home que ja no és un jovenet.

La trama, tot i ser interessant, queda en segon lloc davant la narrativa, de vegades no se sap si aquesta, és una novel•la poètica o una poesia novel•lada.

Lectura difícil però l’he gaudit. Que se n’abstinguin els qui busquin acció. I visca els autors que no tenen por de fer despullar sentimentalment els seus personatges!!

Reinici de Laura Geli

 

Ha estat començar i no l'he pogut deixar. La història de la Laura Geli m'ha corprès.

Paraules justes, ben trobades. Relat cru, però sense histrionisme.

Sens dubte que aquest Reinici és també el naixement d'una escriptora. Chapeau!

El fibló de Sílvia Soler

 



No només parlaré del meu llibre des d'aquesta pàgina, sino de llibres en general. Seria molt avorrit!!!
Acabo de llegir "El Fibló" de Slvia Soler . M'encanta aquesta autora i la seva habilitat per descriure situacions personals incòmodes. La història és d'aquelles que arriben, conflictes entre germans. Qui no n'ha tingut? Veurem l'evolució de tres germans a partir d'una situació enquistada. Us el recomano.
L'heu llegit?

La madre de Frankenstein d'Almudena Grandes

 

"La madre de Frankenstein" d'Almudena Grandes
Aquesta novel·la ho té tot. Una trama fascinant, personatges ben dibuixats, història recent. Està ambientada a Madrid en els inicis de la postguerra i ens narra la història verídica d'una assassina.

M'ha enganxat des del primer moment! #AlmudenaGrandes #llibrerialaltell

Contacte Terminal de Balta Navarro

 

És començar a llegir la nova novel·la de Balta Navarro i no poder-la deixar. Emocionant thriller amb Barcelona com a escenari principal. Una pinzellada de l'argument: una parella de policies investiguen un segrest i es troben moltes sorpreses. Res és el que sembla. Us sorprendran els girs d'argument i les històries dels seus protagonistes.

Molt ben narrat i amb bon ritme.
La trobareu a Amazon per menys de 10 euros. Només heu de posar el títol a la secció de llibres.



La vida mentidera dels adults d'Elena Ferrante



Sens dubte una de les meves autores preferides. Sempre he donat per fet que era una dona. En aquesta novel·la, Ferrante es posa a la pell d'una jove napolitana que desperta del son de la infantesa i que en primera persona ens narra el seu procés evolutiu.

Mentre llegim, creixem amb ella i ens endinsem en les seves reflexions. Compartim les seves descobertes i som espectadors del seu procés maduratiu. De mica en mica s'adonarà que el món dels adults no és tan meravellós com semblava i començarà a prendre les seves pròpies decisions.
És un relat que m'ha atrapat, ha fluït. De vegades delicat, de vegades punyent. Un cop més, la Ferrante no m'ha decebut. Chapeau!



Boulder d'Eva Baltasar

 

No volgueu entendre a Boulder, no la jutgeu. Llegiu-la i accepteu-la. Eva Baltasar fa un relat color gris d'un personatge de color gris.

No us confoneu, en aquest cas gris no vol dir poc interessant, vol dir enigmàtic, complex, confús de vegades. Excel·lent relat, de vegades un xic ambigu, però m'ha remogut. Pel meu gust amb excessiva utilització de metàfores.

De fet, s'ha de llegir poc a poc, assaborint-ne les paraules, com passa amb la poesia i de vegades rellegir per entendre. M'ha agradat, però he tingut ganes d'engegar-lo a dida un parell de vegades.

Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà

 

Jo que soc lectora ràpida i espero amb impaciència la sinopsis en les primeres pàgines d'una novel·la, he de dir que amb "Canto jo i la muntanya balla", he quedat desconcertada del tot i amb ganes d'engegar el llibre a dida.

M'he posat en mode "lectora de poesia" que és el que requereix aquest relat. Si el trieu, gaudiu de les paraules, de la bellesa i profunditat de la muntanya. Especialment divertit és el relat dels bolets.

Encara no us puc dir si m'ha agradat molt, poc, una mica o gota. El rellegiré.

L'espia del Ritz de Pilar Rahola

 


Amb la història de la fugida del músic Bernard Hilda de la França nazi cap a Barcelona, la @pilar_rahola ens explica com va ser aquella Barcelona dels anys 40.

 La Pilar, destaca en ser molt rigorosa en documentar-se (recomano molt "Mariona" que n'és un molt bon exemple), aquesta vegada tampoc em decep i jo que li agraeixo. 

Pel que fa a l'estructura la trobo correcte. Té bon ritme i passa xuclant. Molt recomanable!! És la meva humil opinió com a devoradora de novel·les.














 

Sens dubte una de les millors novel·les que he llegit darrerament. Me la va regalar la meva filla gran per Sant Jordi. Pragmàtica com és ella se’n va a la @L'altell i demana a l’ Irene “una novel·la que li pugui agradar a la meva mare”. I l’ Irene la va aconsellar molt bé.

“El ball de les boges” és la primera novel·la de Victoria Mas, una escriptora francesa nascuda el 1987. Tot i la seva jovenesa, les reflexions de fons que acompanyen aquesta història són d’una maduresa poc habitual, amb una prosa senzilla però sublim i elegant. Sens dubte l’edició en català deu en part el seu valor a la seva traductora, @Valèria Gaillard. Ai els traductors! Mai prou valorats!

La trama es centra a París a finals de segle XIX, en un hospital psiquiàtric per a dones. Amb una acurada recreació històrica coneixem les circumstàncies en què diverses dones eren closes dins d’aquest centre. Ja ens ho sabem: les histèriques, les que molestaven o les que no volien seguir els patrons femenins de l’època.

 

"ISABELLE A LA TARDA" de DOUGLAS KENNEDY

Douglas Kennedy és un dels mestres de les novel•les classificades com a “Family noir” o “suspens familiar” i un dels meus autors preferits. Les crítiques que he trobat d’aquesta obra (gairebé totes idèntiques) destaquen la sensualitat que desprèn aquesta història d’amor entre un jove advocat americà i una francesa força més gran i més experta en arts amatòries i la vida en general.


Al meu entendre el gran contrast d’aquest relat està en l’habilitat de l’autor en confrontar la moralitat conservadora dels Estats Units dels anys setanta, amb la moralitat més distesa de la França de la mateixa època, encara amb ressaca pels fets del maig del 68.


És un relat tendre i que fa patir. Patir pel jove Sam que és tan ingenu que et venen ganes de clavar-li un clatellot per treure-li la bena dels ulls i de dir-li a Isabelle que no maregi més al pobre nano. I és quan passa això, quan entres al relat i et venen ganes d’intervenir-hi que podem afirmar allò que ens ha enganxat.


Faria una petita crítica que és molt personal per una mania cinematogràfica i també literària que tinc. Detesto els tòpics sobre els estereotips per nacionalitat. Per exemple, els italians que sempre criden, la música aflamencada de fons a les pel•lícules, sobretot americanes, quan l’acció es trasllada a Espanya (és igual si és a Barcelona o San Sebastian), o el mateix amb França i els acordions. El cas és que aquest biaix l’observo quan es tracta de perfilar el personatge d’Isabelle: és la típica francesa sexualitzada en excés i de dubtosa moralitat, el que abans en dèiem (lleig...) “una fresca”.


La recomano molt tot i que no és de les que m’han agradat més de Kennedy, però m’ha fet pensar.
 

La família Aubrey de Rebecca West

 

Primera novel·la de la trilogia "La familia Aubrey" de Rebecca West. Em va enganxar des del primer moment! En aquesta història la Rose, una noieta de Londres de principis de segle XX, ens explica com és la seva vida amb la seva peculiar família.


De lectura fàcil, l'autora ens endinsa en un escenari familiar ple d'incerteses i magistralment descrit. En destaco els perfils dels personatges i la importància de les petites coses quotidianes.

El cas Alaska Sanders de Joël Dicker





Esperava impacient aquesta novel·la. Soc fan de Dicker des de Harry Quebert.  Però aquesta vegada tinc la lleugera sensació  que m’ha caigut un mite. Us haig de dir que ja fa dies que el vaig acabar, però necessitava pair-lo pel desconcert que m’ha provocat. D’una banda, la història m’ha enganxat, però a mesura que anava passant pàgines he anat sentint una lleu decepció.

La història està ben estructurada, amb els típics salts temporals que ens té acostumats l’autor. Però, com que hi estem acostumats a aquests girs, deixen de ser inesperats. Tan bon punt sospito que arribem a una mena de punt mort en la investigació, sento que s’està coent un gir i jugo a imaginar què faria si fos jo qui escrigués aquesta novel·la.  Però aquesta vegada n’hi ha massa de girs i d’històries paral·leles que potser no calien o que haguessin hagut de ser millor descrites (per exemple, una dona un xic granadeta que s’enamora d’un adolescent, mal explicada...)

El mèrit que li reconec a aquest autor és la inventiva i la memòria, diu que no ha escrit prèviament un guió, que quan comença no sap com acabarà la història. D’acord, jo tampoc ho faig. Però les meves històries no tenen dos-cents cinquanta-tres girs (per posar un número), un parell  o tres com a molt. De fet, l’estil de Dicker es basa relatar fets, cosa que personalment agraeixo, però hi ha poca descripció, tant dels personatges com dels entorns. Aprofundeix poc en els sentiments dels personatges i de vegades costa entendre les motivacions dels seus actes. No arriba a generar empatia.

“El cas d’Alaska Sanders” posa punt final a la trilogia “Harry Quebert” i mirant-m’ho amb més distància, espero que també sigui la fi d’un estil ja esgotat, i que, sense perdre la seva essència, Joël Dicker ens sorprengui en un futur, amb històries igualment trepidants però un xic més pausades.

L'estranya desaparició d'Esme Lennox de Maggie O'Farrell

  En segons quins moments de la història una nena, una noia, una dona no pot destacar ni semblar diferent. Aquest és el punt de partida d’aq...